Pigolino je predstarter u obliku mikropelete. Sastavljen je od
isključivo termički prerađenih i ekstrudiranih žitarica. Izvor
proteinskog dela su lako svarljivi proteini (sojin i pšenični izolat,
proteina krompira). Izuzetno važan izvor energije u proizvodu je velika
količina laktoze (od mlečnih komponenata). U sastav proizvoda ulaze
dodaci koji sprečavaju pojavu proliva kao što su zakišeljivači, enzimi i
probiotici. Poseban dodatak proizvodu je laneno seme koje ima izuzetno
pozitivan efekat na sprečavanje proliva kod prasadi.
Pigolino je specijalni proizvod čija je funkcija priprema prasadi za
odbijanje. Ukoliko se digestivni trakt prasadi dobro pripremi ( nakon
što se razviju enzimi za varenje čvrste hrane), odbijanje prasadi je
moguće bez proliva, uginuća i ostalih problema. U savremenom svinjarstvu
upotreba kvalitetnih predstartera je neophodna.
Prednosti: zalučenje bez proliva, nema troškova lečenja, bolje razvijen digestivni trakt- bolji prirasti.
Podsetnik bitnih elemenata u odgoju prasadi:
Temperatura u prasilištu 22 stepena, kod tek oprašene prasadi od 33-35 stepeni.
Posle 10 dana postepeno spuštati do 27 stepeni.
Hranilica za prestarter mora biti plitka i postavljena pored grejne ploče, gde leže prasići.
Seču repova, zuba i kastraciju obaviti odjednom zbog izbegavanja dodatnog stresa.